Åsas Photoart Foto och bildskapande

Det har hunnit gå hela 25 år sedan jag gick en ettårig fotutbildning och blev helt trollbunden när jag insåg hur mycket det går att göra inom ämnet foto. Detta fantastiska medium som gör det möjligt att frysa ögonblick och ta med dem till framtiden.
Från början tillbringade jag mycket tid i traditionella mörkrum. Jag har ägnat åtskilliga timmar åt att experimentera på olika sätt; med film, framkallning, material, exponeringstider, ljussättningar med mer för att se vilka resultat som går att åstadkomma.

Trots mycket experimenterande och arrangerande så kände jag mig ändå till slut begränsad i mitt skapande. I mina inre tankebilder existerar inte alltid de begränsningar som verkligheten ger oss, och jag ville kunna göra dessa ”omöjliga bilder” synliga. Jag ville kunna visa upp dem som ”fotobilder”. För mig blev därför tillgång till Photoshop lite som att få en magisk trollerilåda som kunde och kan hjälpa mig att skapa bilder så att de blir som jag vill. Det ligger ofta mycket jobb bakom en synlig ”tankebild”. Om och när jag lyckas få till en sådan bild så som jag vill att den ska se ut, för det med sig en riktig lyckokänsla.

Förutom intressanta bildidéer och rätt fotomöjligheter, så krävs det tekniskt bra bilder att jobba vidare med för att få en bra slutbild. Den digitala kunskapen har jag dels fått genom auktorisationsutbildning hos Svenska Fotografers Förbund och andra kurser, men mycket har jag lärt genom att prova mig fram. Det är viktigt för mig att det är jag själv som fotograferar allt som jag använder i mitt bildskapande. Jag fotograferar ofta och det mesta. Jag sorterar bilderna i olika mappar efter ämnen för att jag lätt ska hitta rätt motiv om jag behöver något visst.
Oftast säljs de färdiga bilderna som tavlor i små upplagor.

Min fantasi är mitt bästa objektiv!

Jag bor i Lund i södra Sverige.

Denna tavla heter på svenska "Urtid". Med passepartout och ram har den storleken 118 * 69 cm.